Gemiddeld haal je een rijbewijs in een halfjaar tot jaar tijd. Dat verschilt uiteraard per persoon. Je kunt het tempo helemaal zelf bepalen. Zo kan je een rijbewijs binnen een week halen! Maar er ook gewoon de tijd voor nemen en er zelfs langer dan een jaar over doen. We raden aan om de rijlessen consequent in te plannen. Zo blijf je in de flow en blijft alle opgedane kennis en ervaring vers. Op deze manier leer je het beste en behoud je de lessen tot een minimum. 

Hoe ziet een eerste les eruit? 

Bij een eerste rijles mag je gelijk achter het stuur plaats nemen. Dat kan als eerste gedachte soms spannend zijn. Je wordt in het begin van a tot z begeleid. Na verloop van tijd zul je merken dat veel vanzelf gaat. Dus het starten van de auto, het werken met de koppeling, gas geven en remmen wordt allemaal behandeld. Alle lesauto’s beschikken over extra pedalen voor de instructeur. Zo zal de begeleider in het begin de koppeling en het schakelen regelen en kan hij of zij ingrijpen door gebruik te maken van de rem. Gaan de weg tijdens de eerste les is het een kwestie van comfortabel worden en vertrouwen opbouwen en hoef je alleen maar gas te geven en het stuur te gebruiken. 

Hoe ga ik om met rij angst? 

Denk je aan veel dingen die kunnen misgaan? Dat is goed om daar aandacht aan te besteden. Ga hierover in gesprek met een rij instructeur. Of stap naar je ouders, vrienden of collega’s die beschikken over een rijbewijs en maak het bespreekbaar. Voor elke situatie is een oplossing. Zo zul je in het begin moeten werken aan vertrouwen. De beste oplossing is door simpelweg te gaan rijden met een rij instructeur. Hoe meer meters je maakt op de weg hoe zelfverzekerder je wordt! 

Eerste rijles inplannen 

De eerste stap is contact leggen met een rijschool. Veel rijscholen bieden een proefles aan. Bevalt het je totaal niet? Dan kun je altijd nog afhaken. Gelukkig is er goede begeleiding bij www.rijschool-tiel.nl. Probeer de eerste les gewoon uit en ervaar hoe het is om een keer zelf achter het stuur te zitten. Het vertrouwen zal snel volgen en voor je het weet heb je al meerdere lessen erop zitten.