Routes

Je kunt hier van de eerstvolgende rit en van eerder gereden ritten de route bekijken en het Roadbook en de navigatiefile voor je Sygic navigatie app downloaden.
Voor oudere routes zijn ook TomTom of Garmin routes beschikbaar.
 
N.B. Omdat TomTom files beperkt zijn tot 48 waypoints en sommige routes uit meer waypoints bestaan, zijn die routes in twee of meer routefiles gesplitst.
TomTom files zijn daarom als zip file verpakt.
 
 
 
Limburg is dichterbij dan je denkt!
 
De route start en eindigt bij restaurant Schans in Mook, gelegen net onder Nijmegen in het uiterste noorden van de provincie Limburg, op de oostelijke oever van de Maas.
De route ligt ook bijna geheel aan die oost-kant.
Tussen de Maas en de Duitse grens ligt namelijk een erg mooi stukje Nederland, waar het lekker rijden is.
 
Je slingert met de Maas mee naar het zuiden tot in Arcen, waar de mogelijkheid bestaat om - naast het stadje zelf - Kasteel Arcen en de bijbehorende fraaie tuinen te bezoeken (niet gratis).
 
Vervolgens rijd je door het afwisselende landschap langs de Duitse grens, terug naar Mook.
De ooit afzonderlijke eilanden Schouwen en Duiveland worden gekenmerkt door twee totaal verschillende landschappen.
Ten eerste een van de mooiste duingebieden van Nederland.
En ten tweede de uitgestrekte polders met akkerbouw, natuur en tussen het groen verscholen oude dorpjes en stadjes.
 
De route vangt aan in Beachclub Natural High op het strand van de Brouwersdam en voert vandaar zuidwaarts door het duingebied langs de badplaatsen Renesse en Burgh-Haamstede.
 
Daarna rijden we oostwaarts, verlaten de duinen en komen in het Zeeuwse polder- en natuurgebied.
Bij Burghsluis bezoeken we de eenzame Plompe Toren, huiver van de legende over het verdwenen dorp Koudekerke en geniet van het wijdse uitzicht over de Oosterschelde.
Vandaar rijden we dwars door het 4400 hectare grote vogelgebied Plan Tureluur, een brak moerasgebied waar duizenden trekvogels in voor- en najaar broeden en voedsel zoeken.
 
In de historische stad Zierikzee - ooit een van Zeelands belangrijkste handelssteden - stoppen we voor de lunch en een rondwandeling.
Niet veel verder arriveren we bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
We houden hier een langere stop en bezoeken het museum.
 
We rijden vervolgens noordwaarts tot het dorp Sirjansland en vandaar westwaarts door de dorpen Dreischor, Zonnemaire en het historische stadje Brouwershaven.
 
We eindigen de rit bij ons beginpunt Beachclub Natural High.
De route begint in de tuin van Bourgondische Buitenplaats Op Hodenpijl nabij Schipluiden.
 
Vanaf Op Hodenpijl voert de route eerst door het mooie en open Midden-Delfland en dan via het dorp Maasland naar Maassluis, waar je met de pont oversteekt naar Rozenburg.
 
Via het historische Brielle rijd je vervolgens door het authentieke duingebied de Voornse Duinen.
En passeert daarbij oude plaatsjes als Oostvoorne en Rockanje.
 
Vandaar steek je de Haringvlietdam over naar het eiland Goeree-Overflakkee.
Ook op Goeree volg je intieme weggetjes door het mooie duingebied en kom je door de dorpen Oudorp en het fraaie historische Goedereede.
 
De rit eindigt op de Haringvlietdam.
Daar kun je eerst Zeehondenopvang ASeal bezoeken.
50 m. terug vind je Restaurant Zoet of Zout, het eindpunt van de route.
De route begint op het terras van Restaurant Bellevue aan het haventje van de historische vesting Willemstad, gelegen aan het Hollandsch Diep.
Na de koffie kun je eerst een korte stadswandeling maken door het mooie historische Willemstad.
 
Vandaar voert de route eerst via mooie achterweggetjes zuidwaarts naar het natuurgebied De Wouwse Plantage.
Bij Huijbergen steek je de grens over en volgt een tijdje de grenslijn Nederland-Belgie.
 
Bij Langeschouw kom je Nederland weer binnen, waarna je via het natuurgebied De Rucphense Bossen weer noordwaarts rijdt.
 
Het eindpunt van de route is Brasserie Tivoli, gevestigd in het voormalige Broederhuis van de Broeders van St. Louis in Oudenbosch.
De route begint in het kleine plaatsje Leur bij Wijchen.
Van hier vertrek je naar het Land van Maas en Waal en doe je onderweg het mooie dorpje Batenburg aan. 
Al rijdend kom je langs verschillende mooie uiterwaarden en dorpjes.
 
In Zaltbommel is er gelegenheid voor een wandeling en kun je de binnenstad bekijken.
Zaltbommel is meer dan 1000 jaar oud en heeft vele bezienswaardigheden. 
Vandaar rijd je het langs de Waal het Land van Heusden en Altena binnen, een streek in het noorden  van de provincie Noord-Brabant.
 
Vervolgens rijd je langs de afgedamde Maas naar Wijk en Aalburg en steek je bij Heesbeen de Maas over.
Daarna rijd je dan langs de Maas naar het eindpunt bij Bokhoven.
De route begint in Nieuw Millingen. Vandaar uit rijd je via Uddel en Staverden door de prachtige bosrijke omgeving, afgewisseld met heidevelden en verre uitzichten richting Vierhouten.
 
Na de lunch rijd je via Elspeet en Hoog Soeren naar Assel, alwaar je bij huifkarcentrum De Kronkel kunt overstappen op een voertuig aangedreven door 2 pk.
 
Hierna vervolgt de route door de Veluwse bossen om uit te komen bij Restaurant Buds Tolhuis 11 in Nieuw Millingen waar je de rit kunt afsluiten met een hapje en een drankje.
De route begint in Aalsmeer aan de Westeinderplassen op het dakterras van Restaurant Welkom Thuis.
Geniet van de koffie en het mooie uitzicht, en dan... op weg!
 
Eerst rijd je naar Palingrokerij D. Eveleens in Burgerveen, waar je uitleg kunt krijgen over hoe paling wordt gerookt (op eikenhout) en natuurlijk kun je er genieten van een vers broodje paling.
Vandaar voert de route langs de Ringvaart naar het Gemaal de Cruquius, waar je kunt lunchen en het museum bezoeken.
 
De route eindigt in Aalsmeer bij hetzelfde restaurant waar die begon, n.l. Welkom Thuis.
De route voert langs “Het Nationale Park de Hoge Veluwe” en via een mooie omgeving en verschillende leuke plaatsjes naar Arnhem.

Via Arnhem langs Burgers Zoo en het Openlucht Museum naar het Nationaal Zoompark waar je de bekende “Posbank” aandoet. 
Na de Postbank zak je via het plaatsje “De Steeg” af naar de Achterhoek en steek je bij Brummen de IJssel over, waar je het mooie plaatsje Bronkhorst aandoet.
 
Al rijdende passeer je afwisselende landschappen variërend van waterpartijen, weilanden en oude boerderijen.
De route start bij de MX5Winkel in Baarn. 
Tom van der Grift en zijn team bieden alle expertise rond de MX-5 en je kunt bij hen terecht voor alle gewenste onderhoud, modificaties en tuning.
De MX5Winkel is official dealer van IL Motorsport, de grootste leverancier van MX-5 onderdelen en accessoires in Europa.
 
De MX-5Winkel neemt ook al een aantal jaren met race-geprepareerde  MX-5en deel aan de races voor het MaX5 Racing Kampioenschap  voor de MaX5Cup.
Met een beetje geluk kun je enkele van deze MX-5en bekijken en uitleg krijgen over hoe deze zijn gemodificeerd en wat de ins en outs zijn van racen met de MX-5.
 
De rit daarna voert in zuid-westelijke richting - eerst door het geaccidenteerde en beboste landschap van de Utrechtse Heuvelrug en dan door de wijdse polder de Lopikerwaard.
 
De rit eindigt in het historische Oudewater, waar je nog een rondwandeling kunt maken.
En als je nog iets wilt eten kun je prima terecht in Eethuisje 't Backertje naast de Heksenwaag.
De Hoeksche Waard is een van de 20 nationale landschappen in Nederland.
 
Het gebied - ingeklemd tussen het Deltarivierengebied en de verstedelijkte Randstad rond Rotterdam - kreeg deze status dankzij bijzondere kwaliteiten als openheid van het landschap, het oude polderpatroon en het reliëf in de vorm van kreken en dijken.
 
Via een mooie route langs de Binnenbedijkte Maas en de Oude Maas bereik je het eerste stoppunt, het Streekmuseum Hoeksche Waard, waar je onder het motto "Van hereboer tot landarbeider" kunt zien hoe men hier vroeger leefde en werkte.
 
Dan vervolgt de route, eerst in oostelijke, dan in zuidelijke richting en rijd je via het Hellegatsplein naar de volgende stop, Fort De Hel bij Willemstad, gebouwd door de Fransen in de tijd van Napoleon.
Ook hier kun je een bezoek brengen en - als het even meezit - leidt Napoleon zelf je rond.
 
Je rijdt weer noord - terug over het Hellegatsplein - en kunt de rit eindigen in Restaurant Binnenmaas in Mijnsheerenland.

De Groote Peel - ooit een 30.000 hectare groot veenmos tapijt - is nu het kleinste Nationaal Park van ons land, waar turfstekers plaats hebben gemaakt voor vogels en wandelaars. 

Een weids, verlaten landschap waar de mens knuppelpaden nodig heeft om het gebied toegankelijk te maken voor rust en ruimte, en kilometers uitzicht over stille, donkere plassen.

 

De route begint in Herberghe de Coeckepanne in Lierop.

Vervolgens voert hij je door enkele typische “veendorpjes” zoals Griendtsveen en Helenaveen.

 

In Griendstveen is er gelegenheid voor een lunchstop, waarbij de kunst- en theetuin van het Toon Kortooms Park bezocht kan worden.

 

Bezoek ook het Nationaal park de Groote Peel waarbij je een korte wandeling van 2 kilometer door het peelgebied kunt maken. 

Heb je hier geen zin in dan kun je in het Bezoekerscentrum De Pelen terecht voor een kop koffie, informatie over de Peel of het bekijken van een film over de Peel.

 

De route eindigt bij Brasserie Gezellig in Leende.

Nijmegen, oudste stad van Nederland. en het gebied er om heen, het Rijk van Nijmegen. is een prachtig gebied met een rijke historie.

Tijdens de rit bekijk je een paar van de oudste overleveringen en bezoek je het Velorama, het enige fietsmuseum in Nederland. 

 

De route start in Bemmel en voert vandaar door door de heuvelachtige en beboste gebieden van het Rijk van Nijmegen.

Je bezoekt onder meer Ubbergen, Beek, Groesbeek en Malden.

 

De route eindigt in Nijmegen.

De route voert door het wijdse polderland van Noord-Holland en - wel met droge voeten - dwars door het IJsselmeer.

Je brengt eerst een bezoek aan de wereldberoemde Zaansche Schans, waar je kennis kunt maken met een stukje Nederland van weleer. Vandaar rijd je naar het ook al beroemde plaatsje De Rijp - ooit groot geworden door de walvisvaart.

De route vervolgt via Wognum, waar je een koffiestop kunt houden, en verder via Enkhuizen over de Houtribdijk naar Lelystad. Halverwege de dijk kun je nog een leuke stop houden op het terras van  Roadhouse Checkpoint Charlie.

In Lelystad passeer je de Fashion Outlet Batavia Stad, dus shoppers haken hier misschien voortijdig af. De rit eindigt in Lelystad.

De route voert langs de mooiste plekjes van de Noord-Veluwe.
 
Geniet van afwisselende landschappen als heidevelden, bossen, weilanden met houtwallen en eeuwenoude boerenbedrijven.
Je passeert verder een aantal kastelen zoals kasteel Staverden en kasteel Cannenburgh.
Beiden kastelen hebben een watermolen.
 
De route vervolgt langs het plaatsje Heerde, waar je dde plaatselijk schaapskooi kunt bezoeken .
 
De toertocht eindigt in Garderen.
De route begint in het historische vestingstadje Hulst.
Voor je vertrekt raden we je aan door het mooie stadje Hulst te wandelen en daar de mooiste basiliek van Nederland te bekijken.
 
Na vertrek voert de route door het verstilde Zeeuws-Vlaamse polderland en langs verborgen kreken en slikken en het Verdronken Land van Saeftinghe.
 
In Nieuw-Namen bezoek je de Meester van der Heijden Groeve - een oude zandgroeve, waar als enige plek in Europa de overgang tussen Plioceen en Pleistoceen goed te zien is.
 
De route vervolgt langs de Staats-Spaanse Linie uit de Tachtigjarige Oorlog en langs de Belgische grens.
 
Via de op een na langste straat van Nederland eindigt de route in het op een na langste Dorp van Nederland, Westdorpe.
De Waalse Voerstreek kenmerkt zich door heerlijke en rustige MX-5 weggetjes.
Speciaal aan te raden de Abdij van Val-Dieu met restaurant en bierbrouwerij.
 
Het Zuid-Limburgse Mergelland heeft eveneens lekkere kronkelende weggetjes en ook nog adembenemende en voor Nederland umieke vergezichten en is daarom ook prima geschikt voor MX-5 ritten .
De deelnemers aan ons Limburg weekend van 2012 hoeven we zeker niets meer te vertellen.
 
De Belgische Haspengouw is in Nederland minder bekend, maar daarom met de MX-5 zeker niet minder aantrekkelijk.
Niet voor niets noemen onze zuiderburen het het Toscane van Belgie.
En eind mei kunnen we - als het even meezit - ook nog genieten van de vele in bloei staande fruitbomen.
De dag begint met een bezoek aan het Dordts Museum, een van de belangrijkste musea van Nederland.
De collectie schilderkunst omvat schilderijen van de 16e eeuw tot nu.

De opvolgende route voert eerst in oostelijke richting door het veenlandschap van de Alblasserwaard o.a. langs het kronkelende en schilderachtige riviertje de Giessen.
We buigen naar het zuiden af en volgen het Steurgat door en langs het enige Nederlandse watergebied met eb en vloed, het Nationaal Park De Biesbosch.
 
Na een stukje A27, rijden we door het middeleeuwse centrum van Oosterhout met zijn beschermd stadsgezicht, de 7 slotjes en historische huizen.
Via het heide en stuifzandgebied De Vrachelse Heide rijden we vervolgens dwars door alweer een historische centrum, n.l. dat van de Parel van het Zuiden, Breda.
 
De route eindigt in het Mastbos bezuiden Breda.
De route voert langs een van de mooiste en meest spectaculaire routes van Nederland.
Geniet van de zon, de wind, de zee en de adembenemende vergezichten.
 
Vanaf de zeedijk  bij Westkapelle rijden we via een van Nederlands oudste badplaatsen - Domburg - eerst over Walcheren - de tuin van Zeeland - richting de Oosterscheldekering en het werkeiland Neeltje Jans.
Neeltje Jans vormt dit jaar de finish van de 2e etappe van de Tour de France.
 
Na een stop rijden we verder richting het eiland Schouwen, waar we een volgende stop houden bij de geheimzinnige Plompe Toren.
Daar houden we ook onze lunch.
 
De route volgt daarna het fraaie en intieme duingebied van Burgh-Haamstede en Renesse.
We houden bij het Vliegveld Haamstede een terrasstop met uitzicht op de opstijgende en landende zweefvliegtuigen.
 
Vervolgens volgen we de parallelweg over het zeezijde-talud van de Brouwersdam, waar op mooie dagen honderden kitesurfers van de branding genieten.
En waar Blof op 26 en 27 juni a.s. al weer haar 10e Concert@Sea organiseert.
Ook hier lassen we een stop in.
 
Vervolgens stoppen we kort bij de 17e eeuwse schans nabij Ouddorp.
Na een rondje Goeree, waarbij we diverse duinweggetjes en het oude stadje Goedereede aandoen, eindigen we de dag in Restaurant D'n Dolle Beer aan het Grevelingenmeer.
De route combineert het nieuwe vlakke en open land van de Flevopolder met het oude land van beboste stuwwallen uit de laatste IJstijd.
We beginnen met een bezoek aan de Bataviawerf in Lelystad, het in 1985 door Willem Vos opgerichte centrum voor historische scheepsbouw.
Na rondleiding en lunch vertrekken we voor de rit.
We rijden eerst langs de oevers van de in 1968 drooggelegde Flevopolder.
Laat je verrassen door wijdse vergezichten over water en land, het natuurgebied De Oostvaardersplassen en de moderne en bijzondere architectuur van Almere.
Via de ophaalbrug over het Nijkerkernauw verruilen we Flevoland voor de Veluwe.
Na een bosrijke route langs o.a.Putten en Ermelo komen we bij ons eindpunt, de strandboulevard van het mooie historische Harderwijk.
Indien er tijd voor is, maken we hier een korte wandeling. 
Het bij de meesten minder bekende, maar daarom niet minder interessante, Zuid-Hollandse eiland de Hoeksche Waard vormt het decor van de route.
De Hoeksche Waard is een van de 20 nationale landschappen in Nederland. 
Het gebied, ingeklemd tussen het Deltarivierengebied en de verstedelijkte Randstad bij Rotterdam kreeg deze status dankzij bijzondere kwaliteiten als openheid van het gebied, het oude polderpatroon en het reliëf in de vorm van kreken en dijken.
 
De route begint in in Restaurant De Batterij in Strijensas.
In het eerste deel van de route zijn een korte stop bij het uitzichtpunt Dordtse Kil en een langere stop in het Nationaal Landschapscentrum in Numansdorp ingepland.
Het museum bezit naast een interessante inkijk in de Hoeksche Waard een leuk terras midden in de natuurtuin.
 
De lunch kun je gebruiken in het natuurgebied Klein Profijt aan de Oude Maas bij Rhoon.
Ook daar vind je een terras, maar er is ook gelegenheid overdekt te lunchen.
 
sMiddags passeer je de Sint Anthony Molen in Maasdam - waarna je nog een terrasstop kunt houden bij Koffiepunt 40 in Strijen.
De route eindigt, waar die begon, n.l. in Restaurant De Batterij in Strijensas.
De route voert tussen Doorwerth en Wijk Bij Duurstede eerst langs de noordoever ven de Rijn en terug langs de zuidoever.

Het eerste deel voert langs de beboste Veluwezoom, een stuwwal uit de ijstijd met al zijn hoogteverschillen, met enkele korte stops.

In het tweede deel van de rit bezoeken we Wijk bij Duurstede voor een stadswandeling door de oude binnenstad, met een lunch bij Eethuys Dorestad in het centrum (bij slecht weer) of een picknick langs de rivier de Lek (bij goed weer).

Nadat we de rivier zijn overgestoken toont deze, in het derde deel van de route, haar andere -Betuwe- zijde, met nog een dosis (MX-5-Rijn-)dijk, om vervolgens bij Rhenen de Rijn weer over te steken en via het Bennekoms Binnenveld en het lommerrijke Wageningen Hoog richting eindpunt te rijden.
Een route langs de Nederlands- en Belgisch Limburgse kant van de Maas.
 
De route begint in Baarlo en loopt aan de westkant van de Maas richting Thorn, waar je de grens oversteekt naar België. Paspoort dus meenemen!
Aan de Belgische kant rijd je naar Stokkom waar je met de pont de Maas oversteekt naar Berg aan de Maas.
Vervolgens rijd je aan de oostkant van de Maas weer naar het Noorden richting het eindpunt Maasbracht.
 
Het thema van de rit is zand en grindwinning in de Limburgse Maas en wat dit Limburg heeft opgeleverd.
Bovendien zijn in de route korte wandelingen in Stevensweert en Thorn ingepland en breng je een bezoek aan de stuw van Linne met zijn waterkracht centrale en aan de sluis van Maasbracht met het grootste verval in Nederland van 11,85 meter.
De route voert over dijkweggetjes langs het riet, water en wind van de mooiste polders van Zuid-Holland.
 
Vanuit Bodegraven rijd je over mooie achterweggetjes richting de Nieuwkoopse Plassen.
In het natuurgebied, De Groene Jonker - gelegen tussen Nieuwkoop en Noorden - is gelegenheid voor een korte wandeling.
 
Vandaar over de smalle dijk langs de Kromme Mijdrecht richting Nieuwveen en de Langeraarse plassen.
Gevolgd door een stop in Hazerswoudedorp vanwaar je een rondvaart tussen het boomwekerijen kunt maken in originele schouwen.
 
Het laatste deel van de route voert daarna via Moerkapelle, Waddinxveen en Boskoop terug naar Bodegraven .
De route voert langs de mooiste plekjes van het romantische Maasdal in het Verrassende Noord-Limburgse land en maakt ook nog een leuk uitstapje naar Duitsland.
 
De start is in het fraai gelegen Nationaal Pasrk de Maasduinen met zijn unieke rivierduinlandschap.
 
Vandaar voert de route door een schilderachtig gebied - een stukje Duitsland in - naar bedevaartsplaats Kevelaer.
In Kevelaer is een mogelijhkheid voor een korte wandeling en evt. het bekijken van de Genadekapel en de Mariabasiliek.
De route vervolgt door Duitsland via het historische stadje Xanten en voert ter hoogte van Arcen weer terug Nederland in.
 
Eindpunt is het mooi aan de Maas gelegen Wanssum.
 De route begint bij het meer dan 200 jaar oude Groote Dok in de Vesting van Hellevoetsluis, het enige dubbele stenen dok in Europa. Doe eerst de rondleiding door de onderaardse gangen en laat je informeren over de historie van de Vesting Hellevoetsluis als oorlogs- en handelshaven van de Republiek der Zeven Provincien..
 
Daarna vertrek je voor een rondrit over het mooie eiland Voorne-Putten. Oude stadjes en dorpjes, bebost duidgebied met kronkelweggetjes, oude kronkeldijkjes langs vroegere armen van de Brielse Maas, alles tref je aan dit gebied met vele gezichten.
 
Via Zuidland, Simonshaven, Geervliet, Heenvliet, Zwartewaal, Brielle, Tinte, Oostvoorne en Rockanje kom je bij het eindpunt, weer in Hellevoetsluis, n.l. Italiaans Restaurant Fortezza, gevestigd in het voormalige pomphuis van het Groote Dok, waar de route begon.
Deze route combineert twee thema's.
Ten eerste het polder- en riviergebied van Amstel, Waver, Angstel en Vecht.
En als tweede het bos- en heuvelgebied van de Utrechtse Heuvelrug. 
 
Aan begin en eind rijd je langs mooie delen van de Amstel.
Langs de Vecht geniet je van de prachtige buitenplaatsen, waarvan er de laatste jaren een aantal in oude glorie zijn hersteld. 
Voordat je de Vecht verlaat, zie je aan de rechterkant Nijenrode liggen, de economische hogeschool, waar veel bekende Nederlanders hun carriere gestart zijn.
 
In Lage Vuursche is er de mogelijkheid te picknicken op het recreatieterrein Drakensteijn.
Je kunt er evt. voor kiezen om de picknick te combineren met een wandeling naar en door het dorp, dat op ca. 500 meter ligt. 
Op weg er naar toe kom je langs de begraafplaats waar ZKH prins Friso begraven is.
 
De terugweg voert weer naar Amstelveen door hetzelfde gebied als heen, maar langs een andere en eveneens fraaie route.
Het rondje Roterodamum laat je meerdere facetten zien van Rotterdam.
 
De stad, de havens, zo nu en dan wat minder kleine wegen om verbindingen tot stand te brengen maar ook van tijd tot tijd kleinere wegen en een blik op randgemeenten, recreatiegebieden enz. 
Plaatsen die je aandoet zijn: Bergschenhoek, Bleiswijk, Berkel & Rodenrijs, Hillegersberg, Rotterdam-Centrum en havengebied, Katendrecht, Kralingen en Zevenhuizen.
 
De start is bij het kunstcentrum Artihove met interessante beelden e.d. zowel binnenshuis als in de buitentuin.
Daarna richting de prachtige skyline van Rotterdam, waar je aan de Bergse Plas kunt lunchen in de vrije natuur.
Dan verder Rotterdam in langs ons aller Diergaarde Blijdorp en langs Rotterdams trots, het nieuwe Centraal Station.
 
In het Scheepvaartkwartier - het beschermde stadsgebied en Rijksmonument rond de Veerhaven vlak naast de Euromast - kun je een wandeling maken en bop Zuid het voormalige cruiseschip S.S. Rotterdam bezoeken.
De weg vervolgend kom je nog langs Rotterdams nieuwste architectonische hoogtepunt, de nieuwe Markthal (in aanbouw) , de bekende kubuswoningen van architect Piet Blom en de altijd mooie Kralingse Plas.
 
Het einde van de route ligt in een groene ambiance aan de Zevenhuizense Plas.
De route start in Sleeuwijk in het land van Heusden en Altena. 
Je rijdt via de dijken langs de Boven-Merwede en door de polder richting de Biesbosch. 
Er wordt hier nog volop gewerkt aan wegen en landinrichting, waardoor misschien van de geplande route moet worden afgeweken.
 
Het Biesbosch Museum is de ideale plek voor een stop. 
Toegang tot het museum bedraagt €3, 75 p.p. en €3,25 p.p. voor groepen vanaf 20 personen.
 
Van hier rijd je een stukje terug en dan via de noordelijke Biesbosch, langs het Gat van de Noorderklip, via Werkendam naar de oostzijde van de Biesbosch. 
Na Hank volgt een stukje snelweg om daar de Bergse Maas te passeren, en rijd je vervolgens verder langs de Amer verder naar Moerdijk. 
Een dorp wat dreigt te worden opgeslokt door de uitbreidende industrie. 
 
De route vervolgt om en door het industriegebied heen van Moerdijk richting Willemstad.
In Willemstad, een mooi vestingsstadje dat in 1585 door Prins Maurits zijn stadsrechten kreeg, raden we je aan een stop in te lassen voor een rondwandeling.
Hier zijn ook voldoende mogelijkheden voor een terrasje als het weer het toelaat.
 
Het laatste stukje van de route voert dan naar jachthaven de Waterkant in Dinteloord.
Deze korte maar bosrijke rit voert langs verschillende merktekens, die het centrum van Nederland markeren.
De route ligt in een afwisselend landschap dat deels door de ijstijd gevormd is. 
Je rijdt door het oude centrum van Amersfoort en via schilderachtige binnenweggetjes.
 
De start is in Huis ter Heide. Van hieruit rijd je eerst naar het Geografisch Middelpunt in Amersfoort.
Daarna bezoek je het Zwaartepunt van Nederland in Putten. 
Via Garderen vervolgens naar het Cartografisch Middelpunt van Nederland in Lunteren.
Een mooie route door de Betuwe - land van romantische dorpjes en kronkelende dijkjes, maar ook van imposante kastelen en forten.
 
Start bij Restaurant de Prins in Buren.
Na een wandeling in en om het vestingstadje Buren vertrekk je richting Wijk bij Duurstede.
Daarna via het schilderachtige Beusichem naar Culemborg.
 
Het laatste deel van de route rijd je over de dijk langs de slingerende rivier de Linge.En het einde is weer in..... Buren.
De route voert door het mooie grensgebied van Rijn en Waal grofweg gelegen tussen Arnhem, Nijmegen en het Duitse Emmerich.
 
We rijden eerst over de Posbank , waar je een korte stop kunt maken om van het uitzicht te genieten. Via Doesburg, Zevenaar en Pannerden (pont over de Rijn) rijden we vervolgens naar Kasteel Doornenburg , onder ervaren tv kijkers bekend van de serie Floris. Hier kun je je lunch eventueel picknick gebruiken.
 
sMiddags rijd je verder via de Rijndijk naar Huissen en Bemmel en dan naar de Waalbrug bij Nijmegen.
Een klein stukje richting Kleef, dan met een scherpe bocht de mooie Ooipolder  in.
Via Persingen, Ooij , Erlecom en Millingen passeren we de grens met Duitsland.
 
Over de brug naar Emmerich voor evt. een terrasstop of wandeling op de boulevard.
De rit eindigt ook in Emmerich.
Een mooie route door het afwisselende Gooise landschap van bos, heide, polder en water.
 
De rit voert eerst door de Vesting Naarden en dan via Muiderberg, Muiden en Weesp langs de Vecht en door de Loosdrechtse Plassen.
Vervolgens rijden we oostwaarts en verruilen de polder voor het Utrechtse bos- en heuvelland.
 
De rit eindigt in Lage Vuursche.
Een route door het mooie en bosrijke Twentse land.
 
Start in het kunstzinnige en authentieke stadje Ootmarsum., waar je alle de gelegenheid hebt voor vertrek wat rond te kijken en te genieten van cultuur, galerieën en lifestylewinkels. De route voert eerst naar de Watermolen Bels. Vervolgens naar Vriezenveenseveld, waar de gelegenheid bestaat het Veenmuseum te bezoeken. En dan op naar de Holterberg - een van de mooiste bos- en heidegebieden van Nederland, waar je uitstekend een terrasstop kunt inplannen, bijv. bij Woody's.
 
De rit eindigt in Gorssel.
Deze route voert langs en door een aantal dorpen in de Brabantse Kempen, waaronder de zogenaamde Acht Zaligheden: Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre.
 
De Acht Zaligheden zouden hun bijnaam te danken hebben aan de Hollandse militairen die hier tijdens de Belgische Revolutie rond 1830 ingekwartierd waren en de streek als armzaligheid bespotten. Selligheden, ook wel armzaligheden genoemd, werd toen smalend omgezet in Zaligheden. 
 
Je kunt bij deze route zowel genieten van mooie Kempense dorpjes en stadjes als van de rijkbedeelde natuur. Oftewel gewoon door het spreekwoordelijk mooie zomerse Brabantse land!
De eerste dag start in Kampen en voert via het voormalige eiland Schokland (Zuiderzee Museum), Urk, Lemmer, Langweer, Woudsend en Stavoren naar Bakhuizen in ZW-Friesland.
 
De tweede dag voert vandaar via Hindeloopen, Workum (Jopie Huisman Museum), Makkum, Cornwerd, IJlst en Marknesse naar Blokzijl.
De start is bij de Burton Car Company, de grootste sportwagenfabrikant van Nederland.
Vandaar rijden we een afwisselende route langs houtwallen en boerderijtjes, maar ook langs kastelen. heb je zin, dan kun je onderweg de kastelen quiz doen, die in het roadbook is opgenomen.
 
De route eindigt in Brummen.
Daar bezoeken we eerst The Gallery, showroom annex automuseum met een steeds wisselende maar uniek verzameling oldtimers.
In Restaurant 'T Kromhout aan het Marktplein kun je nog wat nagenieten van deze tocht.
De route begint bij Mazda dealerVan Vegten  in Gouda en  voert daarna eerst zuidwaarts en vervolgens stroomopwaarts langs de Lek tot aan het zilverstadje Schoonhoven.
Daar kun je evt. de lunch gebruiken in het mooie aan de Lek gelegen Hotel Belvedere .
 
De route gaat verder en passeert o.a. mooie stadjes als Haastrecht, Oudewater en Woerden.
De rit eindigt in Brouwerij De Molen  in Bodegraven, waar je evt. nog wat kunnen drinken en evt. nog een hapje blijven eten.
We beginnen met een bezoek aan de oudste prive autocollectie ter wereld, het Louwman Museum in Den Haag. 
Neem de tijd om de collectie aan klassieke automobielen te bekijken. 
Van de oudste stoomauto uit 1875 via de eerste benzine en raceauto's uit begin 19e eeuw, daarna prachtige limo's uit de 30er en 40er jaren tot de nieuwste Formule 1 bolides. 
Ongeveer de hele autohistorie is hier terug te vinden.
 
Daarna voert de route je over de mooie duinweggetjes en langs de wijdse zeegezichten van Zuid-Holland. 
Bij Wassenaar rijden we over de Wassenaarse Slag tot aan de zee. 
Daarna doen we de eeuwenoude visserplaatsjes Katwijk en Noordwijk aan.
 
In Noordwijk eindigt de route bijna op het strand.
Een dag, waarin we een stukje techniek combineren met een korte rit door het Groene Hart.
De dag begint bij bij Dinitrol Anti-Roest Center Sjaak van Aalst in Alphen aan de Rijn
Sjaak brengt ons op de hoogte van alle ins en outs van roestpreventie en van de behandelingsmogelijkheden. 
Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de uitwendige oppervlakken, maar ook aan holle ruimten, zoals kokerbalken etc. 
Voor oudere MX-5en is roestpreventie uiteraard een must. 
Maar ook voor nieuwere MX-5en is preventieve roestbehandeling zinvol. Zeker als je nog jaren in je MX-5 wilt blijven rijden.
 
Direct in Alphen volgt een stop bij Autobedrijf LaSalle. 
Zij handelen al sinds 1980 in klassieke Amerikaanse auto’s. 
Daar wordt ook gezorgd voor koffie. 
 
Tussen Hazerswoude en Reeuwijk stoppen we nogmaals, nu bij het bedrijf van  Fina en Jan van der Lit, die ons hun prive automuseum laten zien.
De rit vervolgt over een mooie route door het Groene Hart en eindigt in Reeuwijk.
Het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen evenals de aanliggende provincie West-Vlaanderen vormen een land van kreken, dijken, schansen en forten, en het land van Tijl Uilenspiegel.
Het gebied lag in de Tachtigjarige oorlog in de frontlinie en herbergt daardoor veel vestingen, versterkte stadjes en verdedigingswerken.
 
Het eerste deel van deze afwisselende route voert door het wijdse landschap met oneindige lanen van populieren en langs enkele oude vestingstadjes.
Hoogtepunt vormt een stop in het middeleeuwse stadje Damme, de geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel.
 
Het tweede deel van de route voert langs de kust.Eerst de Vlaamse kust met de mondaine badplaatsen Knokke-Heist en Het Zoute.
Daarna de mooie Zeeuws-Vlaamse kust met intieme badplaatsjes als Cadzand.
Deze route voert ons terug naar 2e Wereldoorlog en meer specifiek naar de septemberdagen van 1944 en de Operatie Market Garden.
We rijden de weg, die het 30e Britse Legerkorps op 17 september 1944 en de dagen daarna vanaf de Belgische grens tot nabij Nijmegen heeft gevolgd.
 
Market Garden hield in dat de Britse Poolse  en  Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel naar Noord-Duitsland zouden kunnen doorstoten.
Via het chique plaatsje Rozendaal, over de Posbank met de nodige haarspeldbochten, dan langs heidevelden en het monument de Woeste Hoeve. Vervolgens over schilderachtige wegen door De Steeg, Eerbeek, Hoog Soeren en langs het Uddelermeer.
Een mooie en afwisselende puzzelroute, die start op de nieuwe Maasvlakte 2 en vervolgens voert door polders en duingebied van de eilanden Voorne en Goeree.
 
Veel strand, bos, leuke terrasjes, MX-5 kronkelweggetjes en verstilde achterstraatjes van de historische stadjes Brielle en Goedereede.
Een prachtige route langs rietkragen, kronkelende riviertjes, verstilde dijkjes en oude stadjes. En ook rust, ruimte, water, vogelplassen, eendekooien en oerhollandse wolkenluchten.
Kenwoorden: Haastrecht, Oudewater, de Vlist, Montfoort, Schoonhoven, de Hollandse IJssel en de Lek.
Een mooie rit door het rivierengebied. 
Toeren en genieten van de rust van het water, de ruimte, de wijdse vergezichten, de mooie oude stadjes en natuurlijk de kronkelende MX-5 dijkweggetjes.
Rit van Utrecht naar Zuid-Holland deels langs de oude grens van het Romeinse Rijk - de zgn. Limes.
Lengte (km)
127
 90
85
95
92
78
80
90
57
90
80
98
95
95
90
65 + 110 + 102
85
96
96
100
95
100
100
95
70
114
68
115
60
100
114
73
90
81
109 + 114
73
90
33
56
 79
130
81
70
107
85
47
Download
 
 
Navigatie
 
Navigatie
Sygic
 
Navigatie
 
 
Navigatie
 
Navigatie
 
Navigatie
 
Navigatie

Navigatie
 
Navigatie
 
Navigatie
Roadbook
 
Navigatie
 
Navigatie
 
 
Ook oudere routes zijn beschikbaar.
Kijk daarvoor op het route-overzicht op onze clubpagina bij RouteYou.
 

Copyright © 2017 MX-5RoadsterClub.NL

Main Page Contacts Search