mx-5 Roadster club

De juiste valet parking etiquette

De juiste valet parking etiquette

Geplaatst op

Het is superhandig wanneer er bij een evenement of hotel een valet parking service wordt aangeboden. Met deze chauffeursdienst lever je je auto in en wordt deze geparkeerd door een valet. Dit bespaart je dus veel moeite en tijd. Hieronder geven we een aantal tips over valet parking etiquette, zodat je op een juiste manier gebruik maakt van deze parkeerservice.

Vooraf

 • Ruim je auto op. Als je weet dat je gebruik gaat maken van valet service voor je avondje uit, zorg dan dat je auto presentabel is.
 • Heb wat contant geld bij de hand. Je wilt niet bij de valet staan om te beseffen dat je geld bent vergeten voor de fooi. Je moet dan wegrijden en op eigen houtje parkeren of je bent de ondankbare die gebruik maakt van de service en de valet laat stikken. Zelfs als je een fooi kunt geven met een creditcard of bankpas, is een fooi in contanten altijd geprefereerd.

De auto afgeven

 • Let goed op: de dingen gaan snel bij de drop-off zone. De valets hebben een efficiënt systeem, zodat gasten hun auto’s snel en gemakkelijk kunnen afgeven en ophalen. Wees alert op valets die het verkeer sturen en volg hun aanwijzingen. Rijd veilig, langzaam en in de juiste richting de laadzone in.
 • Stop al je waardevolle spullen weg. Als je waardevolle spullen in je auto hebt, verberg ze dan of leg ze in de kofferbak voordat je bij de valetstand aankomt. Hoewel de overgrote meerderheid van de valets eerlijk en betrouwbaar zijn, weet je nooit wanneer je een slechte appel tegenkomt.
 • Pak wat je nodig hebt voor de nacht. Voordat je uit de auto stapt, zorg ervoor dat je alles uit de auto haalt wat je nodig hebt voor de avond: mobiele telefoon, portemonnee, tickets, enz.
 • Laat de auto lopen. Haal je sleutels niet uit het contact. Parkeer de auto gewoon en laat hem draaien. Zo kan de valet sneller en efficiënter je auto wegbrengen.
 • Wacht tot de bediende de deur voor je opent (of niet). Als de valet service wordt aangeboden in een high-end hotel of restaurant, verwacht dan dat de valet de deur voor je opent. Als het een minder formeel evenement is, zoals een kunstfestival, krijg je dat soort service waarschijnlijk niet. Stap dan gewoon uit de auto zodra je bent voorgereden.
 • Als je uit de auto stapt voordat de bediende de deur voor je opent, blijf dan bij je voertuig totdat je bent begroet en een claimkaartje hebt gekregen. Informeer de parkeerbediende over de relevante eigenaardigheden van jouw voertuig, zoals een lastige deur of een gevoelig alarmsysteem. Zij zullen deze informatie op prijs stellen.
 • Ontvang jouw claimkaartje en verlies deze niet.

De auto ophalen

 • Overweeg om vooruit te bellen. Als je ergens verblijft zoals in een hotel waar de valets jouw auto op enige afstand van het etablissement parkeren, kan het 10 tot 20 minuten duren voordat ze jouw voertuig hebben opgehaald.
 • Als je klaar bent om te vertrekken, loop dan naar de valet. Hij staat meestal bij een stand bij de drop-off zone. Als je in een hotel verblijft, wordt de valet service meestal toegevoegd aan de rekening van jouw kamer, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van de prijs van parkeren en valet service.
 • Controleer jouw voertuig op schade/gestolen voorwerpen. Geef de auto een snelle blik voor je vertrekt om te controleren op eventuele schade. Controleer ook of jouw waardevolle spullen nog veilig zijn opgeborgen.

Het geven van fooi

 • Bied fooi aan, zelfs als de valet service gratis is.
 • Geef ook fooi aan de bediende die je auto meeneemt als je hem aflevert. Fooi geven aan de valet die je auto meeneemt als je hem aflevert, kan je een voorkeursbehandeling opleveren – zoals een parkeerplaats in een “volle” garage of een plek in de schaduw bij een buitenevenement, zodat het lekker koel blijft.

Hoeveel fooi?

Volgens ons onderzoek is €2,- tot €5,- fooi vrij standaard – dat is zowel aan de parkeerbediende wanneer je je auto afgeeft als aan de parkeerbediende wanneer je hem ophaalt. Al met al is de fooi dus tussen de €4,- tot €10,- in totaal. Als de parkeerbediende die jouw auto heeft opgehaald extra moeite heeft gedaan beloon je hem met extra fooi.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden