Wanneer je gaat verhuizen zal je natuurlijk als eerste denken aan een verhuiswagen of bus. Maar als je op zoek wilt naar een goedkopere oplossing is een aanhanger een goed idee. Dit is natuurlijk ook een optie wanneer je liever zelf de verhuizing regelt. In deze blog hebben we het over de type aanhangers en enkele voorwaarden.

Welk type aanhanger?

Aanhangers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Welke aanhanger je kiest, is makkelijker wanneer je jezelf verdiept in de verschillende soorten: kleine aanhangwagen met één as, dit is een open aanhangwagen en heeft een laadvermogen van 250 kilogram. Deze kleine wagen kan je gebruiken voor een aantal dozen, een bed zal er niet in passen. Grote aanhangwagen met één as, in deze aanhangwagen kan een inboedel van 400 kilogram worden geplaatst. Je zou hier dan ook een bank of bed in kunnen vervoeren. Kleine aanhangwagen met één as en kap, doordat deze versie van de kleinere wagen is voorzien van een kap kan je ook met nat weer verhuizen. De wagen is groot genoeg om een eenvoudige inboedel in te vervoeren, het gewicht gaat tot 320 kg. Grote wagen met twee assen, deze aanhanger kan meestal een gewicht dragen tot 1140 kg. Grote aanhangwagen met twee assen en een kap, in deze wagen past kan een inboedel tot 1060 kg. Goed voor een complete inboedel die je zelf verhuist.

Gewicht

Voor het gebruik van een aanhanger zijn er een aantal regels opgesteld, wanneer je alleen in het bezit bent van een B-rijbewijs dan: mag de aanhanger en de spullen bij elkaar niet meer wegen dan 750 kg. Mag de combinatie van aanhanger en auto niet boven de 3500 kilogram uitkomen. Het gewicht van de lading en de hanger zelf mogen niet zwaarder zijn dan het trekvermogen van de auto. Deze is terug te vinden op het kentekenbewijs.

Voorwaarden

Er zijn ook een aantal voorwaarden waar jij je aan moet houden, bij het huren van een aanhanger. Tijdens het rijden moet de lading afgedekt zijn. Je kan de verhuurder dan ook informeren naar een afdekzeil, zit deze bij het huren van de aanhanger of moet je die er nog bij huren? De aanhanger moet voorzien zijn van een wit kenteken. Heb je hier wat anders voor in de plaats, kan je een boete krijgen.